ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :: Προγράμματα - Μόνιμα | Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων. Μέσα από τα παιδαγωγικά εργαλεία και τις δραστηριότητες, επιδιώκεται οι μαθητές να ανακαλέσουν στη μνήμη τους προηγούμενες γνώσεις για τη γένεση της θεατρικής πράξης, να γνωρίσουν τη μορφή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θεατρικού οικοδομήματος και να κατανοήσουν τη διττή λειτουργία του ως χώρου διδασκαλίας αρχαίου δράματος και χώρου συνελεύσεων της πόλης αλλά και του Κοινού των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών.

Στους κύριους στόχους περιλαμβάνεται παράλληλα η ανάδειξη της σημασίας των χαραγμένων στα εδώλια επιγραφών που αφορούν σε πράξεις απελευθέρωσης δούλων από τους κυρίους τους. Πέραν της γνωριμίας με εκατοντάδες ανθρωπωνύμια αρχαίων Θεσπρωτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί η αναγραφή γυναικείων ονομάτων ως κατόχων δούλων (Ματερίνα, Δαμοξένα, Φιλίστα, κ.α.), που μαρτυρά τον ενισχυμένο ρόλο της γυναίκας στη Θεσπρωτία κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.

Επιδίωξη του προγράμματος αποτελεί επίσης η καλλιέργεια θετικής στάσης ως προς την τοπική ιστορία, μέσα από τη βιωματική επαφή και εξοικείωση με τα ίδια τα τεκμήρια της ιστορίας (μνημεία, υλικά κατάλοιπα) και κατ’ επέκταση η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δραστηριότητες διαβαθμισμένης δυσκολίας ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που απευθύνεται, ενώ με γνώμονα την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, περιλαμβάνει παιδαγωγικά εργαλεία και δραστηριότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μίας συμπεριληπτικής διδασκαλίας και να προσαρμοσθούν στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε μαθητή.

Τόπος υλοποίησης: Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων ή εναλλακτικά Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Ηλικιακές ομάδες: Δ΄- ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου, ειδικά σχολεία

Διάρκεια: 1:30΄

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 μαθητές

Διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό: έντυπα για τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με συγχρηματοδότηση από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Σχημάτισε ζεύγη με τα όμοια αντικείμενα!

Ο θεός Διόνυσος, μαζί με την ακολουθία του, τους σκανδαλιάρηδες Σατύρους, έχουν αναστατώσει το ταμπλό! Προσπάθησε να θυμηθείς τη θέση των αντικειμένων για να σχηματίσεις όλα τα ζευγάρια και να κερδίσεις το παιχνίδι! 

Για να ξεκινήσετε το παιχνίδι πατήστε εδώ

Η Φιλίστα και η Μέλισσα στα ίχνη του δράστη

Ένα παιχνίδι μυστηρίου στα αρχαία Γίτανα Θεσπρωτίας

Καλοκαίρι 172 π.Χ. Ένα γαλάζιο πουγκί εξαφανίζεται από το σπίτι της Φιλίστας. Με τη βοήθεια της πιστής της δούλης, Μέλισσας, η Φιλίστα προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο και να ανακαλύψει τον ένοχο.

Για να ξεκινήσετε το παιχνίδι πατήστε εδώ

Βρες τις διαφορές!

Ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας στην αρχαία πόλη των Γιτάνων

Για να ξεκινήσετε το παιχνίδι πατήστε εδώ

 

Ηχητικό βιβλίο: "Με τη Φιλίστα στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων"

Αρχείo/α

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια