Το Μουσείο :: Ταυτότητα / Ιστορία

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα σύγχρονο περιφερειακό μουσείο που λειτουργεί από τα τέλη του 2009 σε νεόδμητο κτίριο στη βόρεια είσοδο της πόλης, επί της παλαιάς Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, έναντι του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και του δημοτικού σταδίου. Δεν αποτελεί ανεξάρτητο, διοικητικά, οργανισμό αλλά λειτουργεί υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Το 1989, επί Υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, αποφασίζεται η ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Η θέση που είχε αρχικά επιλεγεί ήταν στο δασύλλιο της πόλης (λόφος Διοικητηρίου), όπου τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Πέρασαν άλλα επτά χρόνια μέχρι να οριστικοποιηθεί η χωροθέτηση του μουσείου στη σημερινή του θέση, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Η κατασκευή του κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας ξεκίνησε το 1999 με την ένταξη του έργου ''Οικοδομικές και Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες ανέγερσης Μουσείου Ηγουμενίτσας'' στο Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η αποπεράτωση του κτιρίου εντάχθηκε στη συνέχεια στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου (Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) με τίτλο ''Αποπεράτωση Οικοδομικών και Ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών ανέγερσης Μουσείου Ηγουμενίτσας''.

Κατά τις εκσκαφές για τη θεμελίωση του κτιρίου εντοπίστηκε και ανασκάφηκε τμήμα του νεκροταφείου (1ος - 4ος αι. μ.Χ.) που ανήκε στον ρωμαϊκών ~ παλαιοχριστιανικών χρόνων οικισμό του Λαδοχωρίου Ηγουμενίτσας. Οι 28 τάφοι που ερευνήθηκαν απομακρύνθηκαν στη συνέχεια από τον χώρο, ενώ μέρος των ευρημάτων εκτίθεται σήμερα σε σχετική ενότητα της αίθουσας του μουσείου που είναι αφιερωμένη στα ταφικά έθιμα.

Παράλληλα με την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων προχωρούσε ο μουσειολογικός - μουσειογραφικός σχεδιασμός και η οργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης Αρχαιοτήτων. Το έργο ''Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας Θεσπρωτίας'' εντάχθηκε στο Μέτρο 3.3 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 03.10.2003 και ολοκληρώθηκαν στις 30.06.2009.

Η συλλογή της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας με τίτλο «Θεσπρωτών Χώρα» καλύπτει τις αρχαιολογικές περιόδους από τη Μέση Παλαιολιθική (100.000 χρόνια πριν από σήμερα) έως τους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας (19ος αι. μ.Χ.) και παρουσιάζει, μέσα από επιλεγμένα ευρήματα και πλούσιο συνοδευτικό εποπτικό υλικό, τους σημαντικότερους ιστορικούς σταθμούς και την πολυσχιδία του αρχαιολογικού παρελθόντος της Θεσπρωτίας.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ελληνιστική εποχή, περίοδο μεγάλης άνθισης και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτική, γενικότερα, για την περιοχή της Ηπείρου. Τα εκθέματα προέρχονται από σωστικές και συστηματικές ανασκαφές, που διεξήχθησαν σε ολόκληρο το Νομό Θεσπρωτίας και  αποτελούν τους υλικούς μάρτυρες των ποικίλων εκφάνσεων του ανθρώπινου βίου ανά εποχή. 

Η ολοκλήρωση της έκθεσης, αποτέλεσμα κοπιώδους προσπάθειας και συνεργασίας διαφόρων ειδικοτήτων, είναι πλέον από το Δεκέμβριο του 2009, που το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, μία πραγματικότητα. Σπαράγματα του μακραίωνου παρελθόντος, μικροί θησαυροί που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων δεκαετιών και οι οποίοι βρίσκονταν, μέχρι πρότινος, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Ιωαννίνων και Κέρκυρας και σε αποθήκες βρήκαν τη θέση που τους αξίζει, ενώ εκπληρώθηκε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί, πλέον, έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας, με όλες τις σύγχρονες υποδομές για το κοινό. Εκτός από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης το μουσείο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων («Αίθουσα Σωτήρης Δάκαρης»), αίθουσα βιντεοπροβολών, μικρό αμφιθέατρο και ανοικτή ταράτσα, όπου διοργανώνονται και φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α., καθόλη τη διάρκεια του έτους, διατηρώντας ζωντανή τη σχέση του μουσείου με το κοινό και προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, το μουσείο λειτουργεί και ως σημείο πληροφόρησης και ενημέρωσης του κοινού για τους επισκέψιμους, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας, από τους οποίους προέρχεται η πλειονότητα των ευρημάτων που συμπεριλαμβάνονται στη μόνιμη έκθεση.

Το μουσείο καλύπτει, επιπλέον, τις ανάγκες του διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, διαθέτοντας χώρους γραφείων, ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο συντήρησης και χώρο καταγραφής των ευρημάτων, εργαστήριο οστεοαρχαιολογίας, το οποίο εξοπλίστηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φωτογραφικό αρχείο, καθώς και βιβλιοθήκη, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει μελλοντικά και ως δανειστική για το ευρύ κοινό.

Το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας 

Τμήμα αρχαίου νεκροταφείου (1ος - 4ος αι. μ.Χ.) στα θεμέλια του μουσείου 

Κατά τις εργασίες κατασκευής του κτιρίου

Οργανώνοντας τη Μόνιμη Έκθεση

Οργανώνοντας τη Μόνιμη Έκθεση

Η ολοκλήρωση της Μόνιμης Έκθεσης

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα βιντεοπροβολών και υπαίθριοι χώροι

Εκπαιδευτικές δράσεις

Το εργαστήριο συντήρησης

Χώροι καταγραφής και τεκμηρίωσης ευρημάτων

 

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια