ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ :: Λοιποί Xώροι / Μνημεία - Πολυνέρι (Κούτσι)

Ο οχυρωμένος οικισμός στο Πολυνέρι (παλαιότερα Κούτσι) βρίσκεται σε φυσικά οχυρή θέση στην ανατολική πλαγιά του όρους Βραχωνάς και σε σημείο το οποίο ελέγχει οπτικά την παραλιακή πεδιάδα της Πλαταριάς.

Δεν υπάρχουν καθόλου ιστορικά στοιχεία ή πηγές που να μας ενημερώνουν για την ιστορική εξέλιξη του οχυρωμένου οικισμού κατά την πάροδο των αιώνων. Η απαρχή του ορίζεται πιθανότατα κατά τον 4ο αι. π.Χ., όταν δημιουργούνται και οι περισσότεροι οικισμοί της Θεσπρωτίας. Ο οικισμός επιζεί κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και φαίνεται να καταστρέφεται μαζί με τις υπόλοιπες ηπειρωτικές πόλεις, το 167 π.Χ., από τους Ρωμαίους.

Ο οικισμός έχει έκταση  55, περίπου, στρέμματα και περιβάλλεται από ισχυρό πολυγωνικό τείχος στην ανατολική, σε τμήμα της δυτικής και στα βατά σημεία της βόρειας πλευράς του. Η κύρια πύλη του οικισμού βρίσκεται στα δυτικά και προστατεύεται με μία ισχυρή προβολή του τείχους.

Στη βορειοδυτική γωνία της αρχαίας οχύρωσης κατασκευάστηκε στους βυζαντινούς χρόνους μικρό οχυρό τριγωνικής κάτοψης. Κατά τους νεότερους χρόνους ο οικισμός επεκτείνεται και εκτός των αρχαίων τειχών. Λόγω ακριβώς της  διαχρονικής κατοίκησης, ελάχιστα κατάλοιπα των αρχαίων χρόνων -με εξαίρεση την οχύρωση- έχουν διατηρηθεί στο εσωτερικό του.

Πρόσβαση: Το Πολυνέρι βρίσκεται 22 χλμ. νότια της Ηγουμενίτσας. Μέσω της Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας και περίπου 3 χλμ. μετά την Πλαταριά ο επισκέπτης στρίβει δεξιά και προσεγγίζει τον σύγχρονο οικισμό και τον αρχαιολογικό χώρο.

Αεροφωτογραφία του οικισμού

Το βυζαντινό οχυρό

Τμήμα της βυζαντινής οχύρωσης 

Τμήμα της βυζαντινής οχύρωσης - πύλη 

  

 

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια