Εκθέσεις :: Αρχείο Εκθέσεων | «Από την αποικία, στη μητρόπολη». Δύο παράλληλες εκθέσεις φωτογραφιών και εποπτικού υλικού: «Εμπόριον. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο» , «Φώκαια 1913-1920. Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ»

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 23 Οκτωβρίου 2013 έως 19 Ιανουαρίου 2014

Δύο παράλληλες εκθέσεις που συνδέουν δύο μεγάλα κεφάλαια της αρχαίας και νεώτερης ιστορίας των Φωκαέων, σε μια διαδρομή αναζητήσεων, περιπετειών, πολιτισμού, μνήμης.

Μέσα από 19 ταμπλώ με φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό, η περιοδεύουσα έκθεση «Εμπόριον. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο» παρουσιάζει την ιστορία της αρχαίας πόλης Εμπόριον (Ampurias), της δυτικότερης αποικίας του αρχαίου ελληνικού κόσμου και τα αποτελέσματα 100 χρόνων αρχαιολογικών ανασκαφών (1908-2008) σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Η παράλληλη έκθεση φωτογραφίας «Φώκαια 1913-1920. Η μαρτυρία του Φελίξ Σαρτιώ» περιλαμβάνει 25 φωτογραφίες, ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα του φωτογραφικού υλικού της ομότιτλης έκθεσης που είχε πρωτοδιοργανώσει το Ριζάρειο Ίδρυμα υπό την επιμέλεια του Τάκη Αναγνωστόπουλου και μετά την επιστημονική έρευνα του Χάρη Γιακουμή ο οποίος εντόπισε το αρχείο του Φελίξ Σαρτιώ στο Παρίσι. Μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης παρουσιάζονται, με μοναδική ενάργεια, στοιχεία της νεώτερης ιστορίας της μικρασιατικής Φώκαιας, της άλλοτε μητρόπολης του αρχαίου Εμπορίου στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Διοργάνωση: ΛΒ΄ ΕΠΚΑ,  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλωνίας “Εμπόριον”, την Επαρχία της Καταλωνίας, την Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Ριζάρειο Ίδρυμα.

Αρχείo/α

Φωτογραφία/ες

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια