Εκθέσεις :: Αρχείο Εκθέσεων | «Αρχαιοκαπηλία Τέλος». Έκθεση εποπτικού υλικού και αρχαιολογικών εκθεμάτων.

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 12 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2014 - Παράταση έως 30 Ιουνίου 2014

Η έκθεση εποπτικού υλικού «Αρχαιοκαπηλία Τέλος», που υλοποιήθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης & Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, παρουσιάστηκε  στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών (Αθήνα - Αρχαία Ολυμπία, 23 έως 26 Οκτωβρίου 2013). Αποτελεί προσαρμογή του υλικού της μεγάλης, ομότιτλης έκθεσης που διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τον Απρίλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013.

Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης ξεδιπλώνονται οι διάφορες προεκτάσεις του ζητήματος της αρχαιοκαπηλίας, καθιστώντας αντιληπτό ότι η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί υπόθεση και ευθύνη όλων μας.

Για τις ανάγκες παρουσίασης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, η έκθεση εμπλουτίστηκε με αρχαιολογικά εκθέματα και συνοδευτικό πληροφοριακό υλικό από τέσσερις υποθέσεις αρχαιοκαπηλικής δράσης και παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Θεσπρωτίας. Παράλληλα παρουσιάζεται φωτογραφικό υλικό και το σύντομο χρονικό της υπόθεσης του λεγόμενου «θησαυρού» της Παραμυθιάς, ενός εντυπωσιακού συνόλου από χάλκινα αγαλματίδια και έργα μικροτεχνίας των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, τα οποία βρέθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα στην περιοχή της Φωτικής και έπειτα από μια σειρά αγοραπωλησιών κατέληξαν σε συλλογές μεγάλων μουσείων του εξωτερικού και στα χέρια άγνωστων συλλεκτών.

Αρχείo/α

Φωτογραφία/ες

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια