Εκθέσεις - Αρχείο Εκθέσεων

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες περιοδικές/φιλοξενούμενες εκθέσεις.

PORTaRT. Ομαδική εικαστική έκθεση

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 21 Ιουνίου - 29 Οκτωβρίου 2017 

Εγκαίνια: Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017, στις 19.00

Είσοδος ελεύθερη

Η περιοδική έκθεση PORTaRT περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και ψηφιδωτού, 31 εικαστικών από την Ήπειρο. Με διαφορετικό ύφος, θεματολογία, τεχνικές και υλικά, κάθε καλλιτέχνης καταθέτει τη δική του πρόταση και σηματοδοτεί μέσα από το έργο του την έναρξη μίας προσωπικής επικοινωνίας με τον θεατή. Την ίδια στιγμή, μέσα από τις αρμονικές αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τα έργα που εκτίθενται, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έναν ευρύτερο διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία στην Ήπειρο.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με το Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μαθητική έκθεση "ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ"

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 12~21 Μαΐου 2017

Από τις 12 έως τις 21 Μαΐου 2017 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενεί στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας μαθητική έκθεση με θέμα «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία», με κατασκευές μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας που υλοποιήθηκαν στο μάθημα της Τεχνολογίας.

Οι ενότητες της έκθεσης καλύπτουν διάφορες θεματικές κατηγορίες της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, όπως μετρητικά όργανα, αστρονομία, μηχανική, υδραυλική, αυτοματοποιητική, ναυπηγική, επικοινωνίες και τεχνολογία πολέμου, μουσική κ.α., παρουσιάζοντας καινοτόμες εφευρέσεις και επιτεύγματα που αποτέλεσαν τομή στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017, στις 19.30, θα γίνουν παρουσιάσεις των εργασιών από τους ίδιους τους μαθητές

Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 8 Δεκεμβρίου 2016 έως 4 Ιουλίου 2017

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά φορητές εικόνες και ξυλόγλυπτα τμήματα τέμπλων, χειρόγραφα, νομίσματα, έργα μικροτεχνίας και κεντητικής από αντιπροσωπευτικά βυζαντινά και μεταβυζαντινά κέντρα της Θεσπρωτίας και να γνωρίσει άγνωστες πτυχές του βυζαντινού παρελθόντος της περιοχής.

Η έκθεση «Περιήγηση στη Βυζαντινή Θεσπρωτία» υλοποιήθηκε με την αγαστή συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με την Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας και την Ιερά Μονή Γηρομερίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016, στις 19.00, στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής του Α΄ Διεθνούς Αρχαιολογικού και Ιστορικού Συνεδρίου για τη Θεσπρωτία (8 - 11 Δεκεμβρίου 2016).

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας 

"Εξωδεκτική ευαισθησία". Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Χριστίνας Τζάνη

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 15~30 Ιουνίου 2016

Εγκαίνια: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016, στις 19.30

Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Κυριακή, 8.30-14.30

Είσοδος ελεύθερη

Η τέχνη της Χριστίνας Τζάνη εστιάζει σε παιδικές μορφές. Κάθε εικόνα ενσωματώνει ένα τρόπο θέασης, ανάλογα πάντα με την αισθητική αντίληψη του θεατή οδηγώντας τον σε συμπεράσματα. Βασική της πρόθεση είναι να ενεργοποιήσει τον θεατή ώστε να αντιληφθεί τις νοηματικές προσεγγίσεις των έργων, επιλέγοντας ο ίδιος αυτή που θα κυριαρχήσει, σύμφωνα με το δικό του κριτήριο ορθότητας. Ο θεατής καλείται να αναγνωρίσει τις βαθιά ριζωμένες παραδοχές της αισθητικής και εμπειρικής αντίληψής του, υποδεικνύοντας ότι η έννοια της αντίληψης είναι μια συνεχής διαδικασία προσδιορισμού και αμφισβήτησης.

Τα σημάδια του πίνακα προδιαθέτουν την οντολογική και νοηματική υπόσταση της μεσιτείας του νοήματος, καθώς αυτό καθορίζεται από την επικοινωνία της πνευματικής κατάστασης του καλλιτέχνη και του θεατή.

Η παρουσίαση της θεματικής, προκαλεί την εγωδεκτική ευαισθησία του θεατή, αποκαλύπτοντας το κίνητρο της ζωγραφικής δράσης των έργων, σε άμεση συνάρτηση με το εγώ του θεατή. 

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου

Εικαστική μαθητική έκθεση με θέμα τη βία, στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015

Σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα από σχολεία που συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό «+Δημιουργώ» με θέμα τη Βία (Φεβρουάριος 2014). Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα βίας και εκφοβισμού και η ανάδειξη θετικών προτύπων συμπεριφοράς που στηρίζονται στην κατανόηση και την αποδοχή. Στην έκθεση συμμετέχουν με τις δημιουργίες τους μαθητές από τα παρακάτω σχολεία:

 1o Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου (Α΄ και ΣΤ΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος (ΣΤ΄), 1ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Ιωαννίνων (Ε΄), 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας (ΣΤ΄), 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας (ΣΤ΄), 3ο Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας (Ε΄), 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Δ΄ ), Δημοτικό Σχολείο Βουνοπλαγιάς, Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου (Γ΄), 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας (Β΄), 4ο Γυμνάσιο Άρτας (Γ΄), 9ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων (Α΄), 1ο Γενικό Λύκειο Άρτας (Α΄), 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας (Β΄), 4ο Λύκειο Άρτας (Β΄), Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς (Β΄- Γ΄), Γενικό Λύκειο Καναλακίου (Γ΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Αθαμανίου Άρτας (Γ΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής (Β΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο  Κόνιτσας (Β΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Πάργας (Ε΄), 1ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, 2ο   Δημοτικό Σχολείο Πάργας (Δ΄), 3ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας (Γ΄), 5ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας, 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Ε΄), Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (ΣΤ΄), Δημοτικό Σχολείο Αμφιθέας (Β΄), Δημοτικό Σχολείο Δίστρατου (ΣΤ΄), Δημοτικό Σχολείο Ξηρόλοφου (ΣΤ΄), Δημοτικό Σχολείο Παναγίας Διασκέλου Άρτας (Α΄ -Β΄), Δομπόλειο Δημοτικό Σχολείο Βουτσαρά (Ε΄-ΣΤ΄), Γυμνάσιο Νέας Σελεύκειας (Β΄), Γυμνάσιο Φιλοθέης Άρτας (Α΄), Δέσκειο Γυμνάσιο Άρτας (Α΄),  1ο Γενικό Λύκειο Άρτας.

Η

«Μνημεία αστρόφωτα» Σπονδυλωτή έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Μαλαμίδη & Κωνσταντίνου Τσέκα.

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 16 Μαρτίου έως 16 Μαΐου 2015

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Θεσπρωτίας με φόντο αστερισμούς, πλανήτες και άλλα εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα, που συνέλαβαν με τον φακό τους οι δύο φωτογράφοι κατά το οδοιπορικό τους στους αρχαιολογικούς χώρους το φθινόπωρο ~ χειμώνα του 2014. Το υλικό της έκθεσης οργανώνεται σε δύο χωριστές θεματικές ενότητες που θα παρουσιαστούν περιοδικά: Οχυρωμένοι οικισμοί και κάστρα (16 Μαρτίου ~ 15 Απριλίου 2015) και Εκκλησίες και Μονές (17 Απριλίου ~ 16 Μαΐου 2015). Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν πληροφοριακά κείμενα για αστερισμούς, νεφελώματα, γαλαξίες κλπ. που θα συναντήσει ο επισκέπτης στην έκθεση.  

 

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια