Εκθέσεις - Αρχείο Εκθέσεων

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες περιοδικές/φιλοξενούμενες εκθέσεις.

«Η αυτοπροσωπογραφία και άλλα ερείπια» του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη. Φωτογραφική εγκατάσταση

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 13 Ιουλίου έως 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η έκθεση - εγκατάσταση, τον σχεδιασμό και τη μουσειογραφική παρουσίαση της οποίας επιμελήθηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, περιλαμβάνει πολύπτυχα μεγάλων διαστάσεων, θετικά και αρνητικά, «ταλαντευόμενες συμμετρίες» στον χώρο και τον χρόνο. Αυτοπροσωπογραφίες, με χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, στο Παρίσι και την αρχαία Νικόπολη.

Ο τίτλος της έκθεσης εμπνέεται από τον υπότιτλο του κειμένου του μεγάλου σύγχρονου φιλοσόφου - θεμελιωτή της θεωρίας της αποδόμησης Ζακ Ντεριντά «Μνήμες τυφλών. Η αυτοπροσωπογραφία και άλλα ερείπια» (πρωτότυπος τίτλος Jacques Derrida “Memoires d’ aveugle: L’ Autoportrait et autres ruines”), που συντάχθηκε στις αρχές του 1990 με αφορμή μία έκθεση σχεδίων και ζωγραφικής, την οποία επιμελήθηκε ο J. Derrida, στο Μουσείο του Λούβρου.

 

«Στράτος Στασινός (1945-2009)». Εικαστική έκθεση - αφιέρωμα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2013 «Μουσεία (Μνήμη + Δημιουργικότητα) = Κοινωνική Αλλαγή»

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 18 Μαΐου έως 26 Ιουνίου 2013.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος "Στράτος Στασινός (1945~2009)", θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αναδρομική εικαστική έκθεση που περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό μέρος του πολύπλευρου καλλιτεχνικού έργου του Στράτου Στασινού. Στην περιοδική έκθεση παρουσιάζονται επιμέρους στοιχεία της διαδικασίας παραγωγής των ταινιών «Περίπατος» και «του Κολυμπητή», όπως σκίτσα και ζωγραφικά πορτρέτα των χαρακτήρων, storyboards, πρωτότυπες κούκλες και τα εκμαγεία τους. Παράλληλα εκτίθενται ζωγραφικά πορτρέτα για την ταινία με κινούμενες κούκλες «ο Χορευτής», που δεν πραγματοποιήθηκε, σατυρικές γελοιογραφίες, σκίτσα, κόμικ, καθώς και εικαστικά έργα από την ενότητα «Τα μέσα μου τοπία».

«Μη μου σκοτώσετε το νερό». Μαθητική έκθεση φωτογραφίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «ήχοι και εικόνες του νερού»

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 22 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2013

Στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ήχοι και εικόνες του νερού» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, οι μαθητές της Α’ Τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, πραγματοποιούν μαθητική έκθεση φωτογραφίας με θέμα « μη μου σκοτώσετε το νερό».

 Η έκθεση, μέσα από τη φωτογραφία και τους στίχους, εκφράζει την ανησυχία των μαθητών γι’ αυτό το δώρο της φύσης στον άνθρωπο, το νερό. 

Για τις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην έκθεση μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ

«Σωτήρης Δάκαρης. Ο Αρχαιολόγος της Ηπείρου. Μνήμες από τη Θεσπρωτία». Έκθεση φωτογραφιών, αρχειακού υλικού και αρχαιολογικών ευρημάτων

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 13 Μαρτίου έως 12 Μαΐου 2013

Η έκθεση φωτογραφιών με προσωπικές στιγμές και στιγμιότυπα από το έργο του, αρχειακού υλικού από τη σταδιοδρομία του στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, τη θητεία του ως πανεπιστημιακού δασκάλου και τη συνεργασία του με το «Αθηναϊκό Κέντρο Οικιστικής», καθώς και επιλεγμένων αρχαιολογικών ευρημάτων από την εποχή των πρώτων περιπλανήσεων στη Θεσπρωτία αποτελεί μία μικρή αναδρομή στη ζωή του Σωτήρη Δάκαρη, που με την πολύπλευρη δράση του άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στην τοπογραφία της αρχαίας Ηπείρου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα αρχαιολογική έρευνα στη Θεσπρωτία. 

«Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν». Φωτογραφική και εικαστική έκθεση

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 7 Δεκεμβρίου 2012 έως 23 Ιανουαρίου 2013

Η φωτογραφική έκθεση αποτυπώνει τα διάφορα στάδια της διεπιστημονικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδας. Παράλληλα, παρουσιάζονται 45 εικαστικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν, δημιούργησαν ή δώρισαν έργα τους για τη Μύρτιδα και την υποστήριξη του διεπιστημονικού προγράμματος.

«Μη με πετάς, δεν είμαι σκουπίδι». Εικαστική μαθητική έκθεση με κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012 «Τα μουσεία σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις»

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 18 έως 31 Μαΐου 2012.

H εικαστική μαθητική έκθεση “μη με πετάς, δεν είμαι σκουπίδι”, διοργανώθηκε στο πλαίσιο ομώνυμου εκπαιδευτικού προγράμματος και καλλιτεχνικού εργαστηρίου “Ανακυκλώστε δημιουργικά”,  με θέμα την ανακύκλωση, που υλοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, την εβδομάδα από 14 έως 18 Μαΐου 2012, για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Όλα τα σχολικά τμήματα που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στο καλλιτεχνικό εργαστήρι συνέβαλαν στην έκθεση με τις δημιουργίες τους (μακέτες, συνθέσεις, μεμονωμένα αντικείμενα και χειροτεχνίες). Στην έκθεση συμμετείχαν, επίσης, σχολικά τμήματα Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής, με κατασκευές που είχαν υλοποιήσει στην τάξη, στο πλαίσιο σχετικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ή καλλιτεχνικών εργαστηρίων.

Διοργάνωση: ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Φιλιατών και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας.

 

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια