Εκθέσεις - Αρχείο Εκθέσεων

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέξετε σε παλαιότερες περιοδικές/φιλοξενούμενες εκθέσεις.

«50 Χρόνια Αστερίξ. Ο Αστερίξ στη Θεσπρωτία»

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 9 Φεβρουαρίου έως 1 Απριλίου 2012.

Η έκθεση περιλαμβάνει τριάντα τέσσερις (34) πλάκες σχεδιασμού σε κάδρα, αφιερωμένα στα τεύχη του Αστερίξ που έχουν κυκλοφορήσει από το 1959 έως το 2009, καμβάδες και ταμπλώ με πληροφορίες για τους δημιουργούς των ηρώων, βινιέτες εμπνευσμένες από το κόμικ, καθώς και μία κατασκευή με δραστηριότητες για παιδιά. Χάρτινες φιγούρες των ηρώων έχουν ενσωματωθεί στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας ώστε να συνδεθούν με σχετικά εκθέματα και να αφηγηθούν με το δικό τους μοναδικό τρόπο την ιστορία της αρχαίας Θεσπρωτίας.

Η έκθεση πλαισιώνεται με ειδικές προβολές κινουμένων σχεδίων, παρουσίαση Power Point για τους ήρωες και μουσική από τις ταινίες του Αστερίξ, ενώ προβάλλεται και ένα σύντομο βίντεο από το αφιέρωμα του Ακροβατικού αεροπορικού σμήνους επιδείξεων ακριβείας της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας για τον εορτασμό των 50 χρόνων του Αστερίξ στη Γαλλία, το 2009. 

«Τα χρώματα των συνόρων». Εικαστική έκθεση με συμμετοχή καλλιτεχνών από Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Ιταλία

Περιοδική/Φιλοξενούμενη έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 17 έως 31 Αυγούστου 2011.

Στην έκθεση συμμετέχουν επτά καλλιτέχνες από Ελλάδα (Κωνσταντίνος Τσίτος), Μαυροβούνιο (Μijo Mijuskovic, Jelena Jovanco) και Ιταλία (Dostuni Lamendola, Salvatore la Mendola, De Nitto Angioletta, Danilo Guarini de Renzis), με συνολικά τριάντα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής.

Η έκθεση διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του υλοποιούμενου έργου «TUR.GRATE2: InteGRATEd actions to promote sustainable ToURist development », ενταγμένου στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα «IPA ADRIATIC 2007 - 2013».

«Όλα είναι μνήμη…Θεσπρωτία 19ος-20ος αιώνας». Έκθεση φωτογραφίας: Fred Boissonnas (1913) - Άγνωστος φωτογράφος (1895). Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011 «Μουσεία & Μνήμη»

Περιοδική έκθεση

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, 18 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2011.

Η έκθεση περιλαμβάνει 21 φωτογραφίες της Θεσπρωτίας, από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, χωρισμένες σε δύο ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται δώδεκα φωτογραφίες, εκτυπωμένες από τις πρωτότυπες φωτογραφικές πλάκες, του σπουδαίου Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas (1856-1946) που αποτύπωσε τον θεσπρωτικό χώρο το Μάη του 1913. Οι φωτογραφίες αυτές συμπεριλαμβάνονται στο εξαιρετικό λεύκωμα Θεσπρωτία, Fred Boissonnas, Ηγουμενίτσα 2004, © Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Θεσπρωτίας.

Στη δεύτερη ενότητα εκτίθενται εννέα φωτογραφίες από τη Θεσπρωτία, γύρω στα 1895, ένα μικρό οδοιπορικό από τη Σαγιάδα μέχρι τη Λαγκάβιτσα. Το υλικό αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά και αποτελεί μικρό μέρος ενός αρχείου που αριθμεί 300 περίπου φωτογραφίες που εντοπίστηκαν στο Παρίσι και βρίσκονται σήμερα στο αρχείο του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. Ο φωτογράφος, γαλλόφωνος όπως φαίνεται από τις σημειώσεις του στο πίσω μέρος των φωτογραφιών, είναι άγνωστος. Φωτογραφίζει μία ομάδα περιηγητών σε όλο το ταξίδι τους από την Τεργέστη μέχρι τη Λάρισα, με ενδιάμεσους σταθμούς την Κέρκυρα, τη Θεσπρωτία, το Μέτσοβο. 

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια