ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :: Προγράμματα - Αρχείο | Μη με πετάς, δεν είμαι σκουπίδι

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και καλλιτεχνικό εργαστήρι με θέμα την ανακύκλωση

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012 - «Τα μουσεία σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις» το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας υλοποιεί, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Φιλιατών και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “μη με πετάς, δεν είμαι σκουπίδι”.

Πρωταρχικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι αφενός η ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω στο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου η ενημέρωσή τους όσον αφορά τα είδη των απορριμμάτων και υλικών, το σωστό τρόπο διαλογής και τα διάφορα συστήματα ανακύκλωσης, έτσι ώστε να αναλάβουν ενεργή δράση ως υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι πολίτες. Παράλληλα, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν και να εκφραστούν καλλιτεχνικά, ξεδιπλώνοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Το πρώτο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει:

1. παρουσιάσεις σχετικές με την ανακύκλωση: α) «Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση υλικών & απορριμμάτων στην αρχαιότητα» και β) «Σύγχρονες μορφές ανακύκλωσης και η αναγκαιότητά της στις μέρες μας»,

2. ομαδικά παιχνίδια δράσης («διαλογή απορριμμάτων» και «καλαθοσφαίριση»).

Στο δεύτερο μέρος, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε καλλιτεχνικό εργαστήρι “Ανακυκλώστε δημιουργικά”, στο χώρο του μουσείου, κατασκευάζοντας ατομικά ή ομαδικά έργα από ανακυκλώσιμα υλικά. Οι δημιουργίες των παιδιών θα συμπεριληφθούν στη συνέχεια στη μαθητική έκθεση “μη με πετάς, δεν είμαι σκουπίδι” που θα εγκαινιασθεί στις 18 Μαΐου.

Ηλικιακές ομάδες: Δ΄- Στ΄ Δημοτικού

Διάστημα υλοποίησης: 14 - 18 Μαΐου 2012

Δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά μπορείτε να βρείτε εδώ

Στιγμιότυπα από την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων μπορείτε να βρείτε εδώ

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια