ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :: Προγράμματα - Αρχείο

Στη σελίδα αυτή μπορείτε να ανατρέχετε σε παλαιότερα προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις.

Παιχνίδια μέσα στον χρόνο

Με αφορμή τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τον γενικό τίτλο «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά. Συντηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές», θα υλοποιηθεί την Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 η εκπαιδευτική δράση «Παιχνίδια μέσα στον χρόνο».

Βασικός στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το παιχνίδι στην αρχαία Ελλάδα, να μάθουν την προέλευση των αρχαίων παιχνιδιών, να συνειδητοποιήσουν την έννοια της διαχρονικότητας αλλά κυρίως να παίξουν χρησιμοποιώντας αντίγραφα και ελεύθερες ανακατασκευές πήλινων παιχνιδιών και ομαδικά παιχνίδια στον αύλειο χώρο του μουσείου. 

Ηλικιακές ομάδες: Μαθητές Νηπιαγωγείου και Α-Γ τάξεις Δημοτικού

Διάρκεια προγράμματος: 90' λεπτά

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2022.Φυτά και βότανα στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας

Στο πλαίσιο της δράσης Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Φυτά και βότανα στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας", σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Παραποτάμου.

Μέσα από την επαφή με αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των συλλογών του Μουσείου και ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην αυλή του, το πρόγραμμα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει σε θέματα προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος και να αναδείξει τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με τον φυτικό κόσμο. Οι μικροί μαθητές, αφού περιηγηθούν στη μόνιμη έκθεση και ανακαλύψουν εκθέματα που απεικονίζουν φυτικά μοτίβα, θα πρασινίσουν τον κήπο του μουσείου φυτεύοντας λουλούδια, ενώ σε…

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021

Την εβδομάδα 4-10 Οκτωβρίου 2021 για 4η χρονιά πλήθος εκδηλώσεων οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021, ημέρα του εορτασμού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations - ECCO), με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας απευθύνεται με αφορμή τον εορτασμό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και τους προσκαλεί να λάβουν μέρος σε μία…

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021

Στις 24-26 Σεπτεμβρίου 2021 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού γιορτάζει για 25η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το θέμα για το 2021 είναι αφιερωμένο στην ποικιλόμορφη και προσβάσιμη σε όλους πολιτιστική κληρονομιά, με κοινή θεματολογία «Κληρονομιά ανοιχτή σε όλους!» (Heritage: All Inclusive).

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας συμμετέχει στον εορτασμό σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» (ICSD).

Ομάδες ανήλικων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ηγουμενίτσα θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτική περιήγηση στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, το πλέον αναγνωρίσιμο μνημείο στη Θεσπρωτία, ιδιαίτερης ιστορικής, καλλιτεχνικής και επιστημονικής σημασίας. Με αφορμή τη γνωριμία με το…

Ανακαλύπτω το 1821 στον τόπο μου

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου (ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ.) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο πλαίσιο των επετειακών εκπαιδευτικών δράσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ΄21 διοργάνωσαν την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2021, διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο “Ανακαλύπτω το 1821 στον τόπο μου”.  

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας συμμετείχε με την παρουσίαση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Θεσπρωτίας, τα οποία συνδέονται με την οθωμανική παρουσία στην περιοχή. Για τις ανάγκες του σεμιναρίου σχεδιάστηκε εκπαιδευτικό έντυπο με κείμενα και εποπτικό υλικό, το οποίο αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του ΠΕ.Κ.Ε.Σ., ώστε να…

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και είναι φέτος αφιερωμένη στη θεματική «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα λάβει μέρος με δύο ψηφιακές εκπαιδευτικές εφαρμογές με τίτλο «Αναζητώντας θεούς και δαίμονες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας» και «Τα παιδία παίζει».

Οι μικροί διαδικτυακοί επισκέπτες, επιστρατεύοντας την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους, θα γνωρίσουν θεούς και μυθικά πλάσματα της αρχαιότητας μέσα από αντιπροσωπευτικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής, τα οποία διακοσμούνται με θέματα εμπνευσμένα από το δωδεκάθεο και τη μυθολογία. Παράλληλα, έχουν…

Υπουργείο Πολιτισμού
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή χρήση του υλικού χωρίς έγγραφη άδεια